Nissan hisseleri, aralarında eski bir başbakanın da bulunduğu bir Japon grubunun, ABD'li elektrikli araç devi Tesla'dan Nissan'a yatırım yapmasını isteyeceğine dair bir haberin ardından Cuma günü yüzde 11 arttı.
Bildirilen teklif, Nissan'ın rakibi Honda ile yaptığı birleşme görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından geldi. Bu birleşme, rekabetçi elektrikli otomobil pazarında Tesla ve Çinli şirketleri yakalama girişimi olarak görülüyor.
Financial Times, konuya doğrudan vakıf üç kişiye dayandırdığı haberinde, eski başbakan Yoshihide Suga'nın Tesla'ya yaklaşma önerisini desteklediğini söyledi.
Gazete, "Grup, Tesla'nın Nissan'ın ABD'deki fabrikalarını satın almaya istekli olduğuna inandıkları için, Tesla'nın stratejik bir yatırımcı olacağını umuyor" dedi.
Nissan, AFP'nin konuyla ilgili ulaştığı bilgilere dayanarak yorum yapmayı reddetti.
Moody's, Cuma günü yaptığı açıklamada Nissan'ın kredi notunu çöp seviyesine indirerek, kararın Nissan'ın eski model portföyüne olan talebin azalmasıyla oluşan zayıf karlılığını yansıttığını söyledi.
Nissan, geçen yıl ilk yarı net kârında yüzde 93'lük bir düşüş bildirmesinin ardından binlerce kişiyi işten çıkaracağını duyurmuştu. Şirket şimdi yıllık 500 milyon dolardan fazla zarar bekliyor.
Moody's, "Şirket maliyet azaltımları ve yeni model lansmanlarıyla yeniden yapılandırma planını başarıyla uygulasa bile, serbest nakit akışının en erken 2026 mali yılından önce pozitife dönmesini beklemiyoruz" dedi.
Nissan'a, genellikle çöp olarak tanımlanan, yüksek kredi riskine sahip bir kategori olan "Ba1" notu verildi.
Honda ve Nissan arasındaki birleşme görüşmelerinin, Honda'nın Aralık ayında duyurduğu yeni bir holding şirketi altında birleşme planı yerine Nissan'ı bir yan kuruluş haline getirmeyi önermesinin ardından sonuçsuz kaldığı belirtiliyor.
76 yaşındaki Suga, 2020-21 yılları arasında başbakanlık yaptı ve Japonya'nın en uzun süre görev yapan lideri ve suikasta kurban giden eski başbakan Şinzo Abe'nin yakın müttefikiydi.
Financial Times, yeni önerinin eski Tesla yönetim kurulu üyesi Hiro Mizuno tarafından yönetildiğini ve Suga'nın eski bir yardımcısının da öneriyi desteklediğini söyledi.
Nissan yönetim kurulu üyelerinden birkaçının bu plandan haberdar olduğu da belirtildi.
Aralık ayındaki haberlerde, Tayvanlı elektronik devi Foxconn'un Nissan'ın çoğunluk hissesini satın almak için Nissan'a yaklaştığı ancak başarısız olduğu belirtiliyordu.
Daha sonra Renault'dan Nissan'daki yüzde 35 hissesini satmasını istediği, ancak birleşme görüşmeleri duyurulmadan önce bu talebin askıya alındığı bildirildi.
Financial Times'ın haberine göre, "Teklif, en büyük destekçinin Tesla olduğu bir yatırımcı konsorsiyumu öngörüyor, ancak Foxconn'un da azınlık yatırımı yapma olasılığını içeriyor." denildi.